maanantai 7. heinäkuuta 2014

"Piipaa kuulen, poliisit soitit, mut mul on meihin luja usko" (Teflon Brothers)

Valkoisten dyynien ratsastajat on Teflon Brothers-bändin kolmas pitkäsoitto, joka julkaistiin Johanna Kustannuksen kautta vuonna 2013. Teflon Brotherseihin kuuluvat räp-artistit Pyhimys, Heikki Kuula ja Voli. Suurimman osan levyn biiteistä on tuottanut DJPP & Ercola myöskin mm. Bleakk ja Musajusa ovat tehneet biisit. Vierailijalista on hyvin monipuolinen ja levyllä kuullaan mm. Olavi Uusivirtaa, Stigiä, Gaselleja ja Mira Luotia.

Levy on saanut monet Teflon-fanit hermoromahduksen partaalle ja keskustelupalstoilla huudellaan kuinka huonoa ja kaupallista heidän musiikki nykyisin on. Se miksi ihmiset luokittelevat Teflonit "kaupalliseen paska"-kategoriaan menee oman ymmärrykseni yli. Se että he ovat suuremman levy-yhtiön leivissä ja albumin biitit ovat tanssittavia ei heistä kaupallista tee. Kaupallinen musiikki tehdään yksinkertaisesti rahan takia, ennen yhdenkään kappaleen tekoa kysytään “Mikä myy?” ja sitä tehdään. Ainakin Kultabassokerho-haastattelun mukaan miehet halusivat tehdä juuri tämmöistä musiikkia ja myöskin osakseen kettuilla kuuntelijoille. Edes bändin jäsenet eivät ota heidän musiikkiaan tosissaan, joten miksi meidänkään pitäisi. Levyä kuunnellessa kannattaa oikeasti paneutua lyriikoihin, sillä ne jos mitkä erottavat Teflonit “kaupallisesta paskasta”.

Voin sieluni silmin nähdä levyn ilmestymisen jälkeen kun Pyhimys, Heikki ja Voli ovat kokoontuneet lukemaan nettipalstoja ja nauraneet vedet silmissä lattialla. No jotkut ymmärtää vitsin jotkut ei. Huvittavintahan tässä on se että räppäsitpä sitten mistä tahansa, jos biitti on tarpeeksi tanssittava (lue: kuulostaa kaupalliselta) on radiosoitto taattu. Nyt futisäidit laulavat autossa lasten istuessa takapenkillä kuinka ihanaa huumeiden käyttö on. "Sä sait mut näkemään selkeemmin, huomaamaan tunteeni herkemmin, sä oot jee jee" (Pyhimys, Jee jee)


Levyn nimi on hyvin osuva eikä johda harhaan, sillä kappaleiden aihepiirit pyörivät huumeiden ja alkoholin ympärillä. Myöskin oma kehu haisee, mutta vaikee olla vaatimaton ku on niin hyvä.



Jokainen varmasti ymmärtää mitä sanaa suklaa korvaa Syö mun suklaata-biisillä, naam naam nam nam nam! “Tarjoilen tuoreena, vaipois ku nuorena. Sulle toffee kuoressa, oi.” (Pyhimys, Syö mun suklaata) En pahemmin VilleGallesta pidä, mutta tässä biisissä hän vetää kyllä hyvän pätkän.


Jee Jee-biisissä liikutaan huumausaineiden vaikutuksen alaisina ja yritetään vakuuttaa itselleen että mitään huumeongelmaa ei ole. Yleensä Volin verseet hukkuvat Pyhimyksen tai Heikin nerokkuuksien alle, mutta tässä biisissä Voli saa kaiken huomioni. “Ei oo, ei oo enää aikaa panostaa riimeihin, aina päin helvettiä kotityöt hoidan, aina päin helvettiä kotityöt hoidan” (Voli, Jee jee) Joskin aluksi huomio ei ollut hyvää, sillä ärsyynnyin hänen toistellessaan läppiään. Eikun mitä, nerokasta!


“Ja vaikee olla vaatimaton, kun oon niin seksikäs.” (Voli, Seksikkäin jäbä) Miten joku ei voi tykätä Seksikkäin jäbä-kappaleesta, se on mitä mainioin itseluottamuksen nosto biisi. Kaikista kiinnostavin ja seksikkäin jäbä ei olekaan se rikas ja hienosti pukeutuva mies, vaan ihan tuiki tavallinen pulliainen. Tällä kertaa se titteli menee Stigille! Video on mahtava parodia nykyisistä klubiräpin musiikkivideoista.



Lähestymiskieloja on ehdoton suosikkini levyltä, kappaleen jokainen riimi on täyttä kultaa. Hieman erilainen lepyttely laulu naisille, tuntuu olevan paljon anteeksi pyydettävää tällä ehkä hieman alkoholisoituneella kaverilla. “Nukun kynnyksel kukkakaupan, tukka takana eläny kauan. Sä ymmärrät myöhemmin mitä elämä on, mä elämäst laulan” (Pyhimys, Lähestymiskieloja)


Levyn nimikkokappale, Valkoisten dyynien ratsastajat, on levyn ainoa hidastempoinen biisi ja vihdoin laskeudutaan sieltä huumausaineiden aiheuttamista pilvilinnoista meidän muiden kuolevaisten pariin. Levyn julkaisemisen jälkeen Tefloneille on tapahtunut paljon, on myyty bändipaikka tuhansilla euroilla, tehty jääkiekko ja jalkapallo aiheisia biisejä, mutta soundi on pysynyt vielä samana “kaupallisena”. Enpä silti yllättyisi vaikka uusi levy olisi reggae tai vaikkapa rock painotteinen, sen verran olen vuosien aikana oppinut että näiltä herroilta on ihan turha odottaa mitään sillä ne odotukset tuskin menevät yksiin miesten ajatuksien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti