maanantai 23. kesäkuuta 2014

"Kuka lupas että maailma on helppo paikka?" (Pyhimys)

Salainen maailma on Pyhimyksen neljäs studioalbumi, se on julkaistu Monsp Recordsin kautta vuonna 2007. Steen1 toimii vastaavana tuottajana ja ainoiksi vierailuiksi jäävät Asan ja Heikki Kuulan laulamat kertsit.
Salainen maailma.jpg
Salainen maailma on yksi niistä levyistä, mitkä saivat itseni vedettyä suomiräpin ihmeelliseen maailmaan. Kappaleiden taustat eivät ole "normaaleja"-räppibiittejä, vaan taustoihin on hyvin sekoitettu sampleja ja livesoittimia. Lähes poikkeuksetta jok’ikisestä levystä minkä kuuntelen aina ne melankoliset ja hidastempoiset biisit nousevat omiksi suosikeiksi. Miksipä ehkä juuri tämä levy kuuluu omiin suosikkeihini, soundimaailma on muutamaa biisiä lukuunottamatta tumma ja melankolinen. Myöskin Pyhimyksen sanoituksien mystisyys ja moniselitteisyys kiehtovat.

Biisien järjestys osuu aivan nappiin, jokaisen biisin paikkaa on varmasti mietitty mikä saa levyn punoutumaan yhdeksi kokonaiseksi tarinaksi. Jos en tietäisi biisien olevan vain Pyhimyksen mielikuvituksen tuotetta, voisi levyä luulla kaksisuuntaisen mielialahäiriöisen artistin matkasta itseensä sen jälkeen kun tyttöystävä on jättänyt. Alussa ollaan hieman hämillään ja mietitään mitä seuraavaksi, kunnes muutaman kostean illan jälkeen tunteet kuohahtavat ja lähetetään hyvin vihaisia terveisiä kyseisellä naiselle. Tunteenpurkauksen jälkeen rauhoitutaan nopeasti ja hieman jopa iloitaan elämästä ennen kuin taas ajatukset palaavat ero hetkeen ja tulee hieman synkempi kausi. Levyn lopussa viimein ponnistetaan uuteennouseen joskin hieman haikeissa tunnelmissa. “En osaa kaivaa tätä syvemmälle, täs se oli uus salatut elämänne. Mun salainen maailma riimien muodos, tätä se on luonnossa, lauletaan kuorossa” (Pyhimys, Salainen maailma)

Heti ensimmäinen biisi, Talvipuutarha luo salaperäisen tunnelman mikä kestää levyn loppuun saakka."Nyt mä lupaan ja vannon en eti enään mitään täydellistä, mä etin vaan tärkeet ja unelmat täällä vanhemmiten vertyy vaik niitten päälle iso iso pölykasa kertyy" (Pyhimys, Talvipuutarha). Talvipuutarhassa yritetään toteuttaa jo ehkä hieman unohtuneita unelmia, vaikka jännittäisi pitää uskaltaa ottaa härkää sarvista ennen kuin huomaa tilaisuuden menneen ohi.

Silivatiseilaa kertoo kuinka jokaisella ihmisellä on toiveita ja vaikka toive toteutuisi niitä on heti kymmenen lisää. "Ainoo toive ei toteudu, se on varmaa sitä enemmän saadaan, mitä vähemmän kaivataan" (Pyhimys, Silivatiseilaa)

Herätä mut maanantaina-biisi on ainut mistä on kuvattu musiikkivideo, videolla vilahtaa myöskin Huge L.


Mikko Maltsusta taitaa olla levyn ainoa biisi joka oikeasti hieman raottaa ovea Pyhimyksen elämään, lähinnä musiikinteon alkuaikoihin. “Pyhimyksen takana on Mikko jonka posket kostuu” (Pyhimys, Mikko Maltsusta)

Salainen maailma on oma suosikkini ja viimeistään tässä Pyhimys todistaa oman nerokkuutensa sanoittajana. Biisissä keretään kertoa tarina, joka kertoo vähän siitä sun tästä, mutta aihepiirit vaihtuvat hyvin sulavasti eikä se kuulosta sekavalta. “Tajusin et koko ajan kuljen unissani peilikuva nukkuu ja oon kuollu muissa kuvissani” (Pyhimys, Salainen maailma)

2 kommenttia:

  1. Tää levy on kyl Pyhimyksen yks parhaimmista. Salainen maailma biisi on kans mun lemppari. :) Ja tätä sun postausta oli tosi kiva lukea, tee lisää samanlaisii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva et tykkäät! Levyjen fiilistelyitä on tulossa, nyt kesällä ehkä vähän harvemmin kun lomat pukkaa päälle ja poistun Atlantin toiselle puolelle, mut yritän kirjottaa mahdollisimman paljon.

      Poista