tiistai 3. kesäkuuta 2014

"Pimeässä etsit kauankin sydämestäsi sankarin" (Julma-Henri)

Al-Qaida Finland on vuonna 2007 ilmestynyt Julma-Henrin debyytti albumi, joka on julkaistu Ähky Recordsin kautta. Levyllä käy vierailemassa mm. Davo, Asamasa, Steen1, Petos ja Laineen Kasperi. Suurimman osan biiteistä on väkertänyt Panama Rayo, mutta myös Laineen Kasperi on ollut osallisena muutamassa.
Al-Qaida Finland kuuluu omiin kaikkien aikojen Suomi räp suosikki levyihin, ehdottomasti. Ja nykyisin levy on avautunut aivan erilailla mitä nuorenpana kun sitä tuli kuunneltua. En ole kyseistä levyä kuunnellut hetkeen, mutta duunista tuli pieni isku kasvoihin mikä sai taas itseni palautumaan tämän pariin. ”Firmoja ei johda ihmiset vaan raha, mieti miks menetit työpaikkas” (Julma-Henri, 240107)

Julma-Henri osuu lyriikoillaan aivan naulan kantaan, harmi etteivät kaikki kuule mitä hän oikeasti sanoo kappaleillaan. Pakko käyttää tylsää klisettä, mutta Henri on väärinymmärretty. Hänet on lyntätty "negatiivisuutensa", "kyynisyytensä" ja "gangsta elämän ihannoimisen" takia lyttyyn, niinpä niin heti kun joku kertoo mitä meidän hienossa hyvinvointivaltiossa tapahtuu hänet leimataan masentuneeksi yksilöksi, joka pitää saaha mahdollisimman nopeasti avohoitoon ennen kuin kerkeää aivopestä meitä muita." Jos sä oot syrjäytyny ylös, ylös, ylös, ylös"  (Julma-Henri, 150406) Harmillista myöskin se että levy on ilmestynyt seitsemän vuotta sitten, mutta aihepiirit ovat entistäkin ajankohtaisempia nykyään. ”Ei köyhiä, ei sun suomessa, ei työttömiä, ei sun suomessa” (Julma-Henri, 240107)

Tokihan varsinkin levyn alkuosa käsittelee rankkoja asioita hyvin agressiivisella ja turhautuneella tavalla, mutta loppua kohden kun suurimmat vihat on päästetty ulos biiseistä kumpuaa surullisuus ja epätoivoisuus. "Tähän asti mä oon selvinny, toivo ei oo menny – se on sussa." (Julma-Henri, 010706) Vaikka jotkut riimit ovat suorastaan itsemurhan hakuisia elää miehen sisällä myöskin toivon kipinä ja usko paremmasta.

Biiseissä on myös osuvien lyriikoiden lisäksi uskomattoman hienot biitit ja kyllä tuo Henkan flow uppoaa ainakin itseeni. Omia lempi biisejä ovat mm. 240306 feat. Asamasa, minkä koen olevan myöskin hieman väärinymmärretty biisi ei oman tulkintani mukaan ihannoi rikollista elämää vaan miehet purkavat turhamaisuuttaan rikosrekisterin hallitessa heidän elämää. 020107 feat. Reh Dogg & Laineen Kasperi, tuskailee yhteiskuntaamme muokkaantuneiden normien kanssa, joita kaikkien tulisi seurata. Ja 170306 feat. Davo, Petos & Pikkupiru, kuullostavat järkyttävän hyvältä, Petokselle pisteet uusien kymmenen käskyn kirjoittamisesta! Mahtava verse muutenki. "Unohda tunteet talleta sielus roskapankkii ja pää panttii siit et ryyppäät viimeiseen lanttiin." (Petos, 170306)

Eilen juoksulenkille lähtiessä laitoin kyseisen levyn pauhaamaan luureista ja olin totaalisesti unohtanut ylläolevan biisin olemassa olon, kirjaimellisesti suuni loksahti auki ja jalat eivät vain enää liikkuneet kertsin pamahtaessa soimaan. Biisihän kertoo kiusaamisesta ja suurimman osan koulu menneisyyteni kiusattunu olleena lyriikat kiteyttävät nykyiset ajatukseni täydellisesti. "Aina helppo osotella saatana, mutta säkin taidat olla vaan opintomatkalla." (Julma-Henri, 120107)

Oskari Onninen kirjoitti kolummissaan: ”Al-Qaida Finlandin pohjavire kahtiajakautuvasta yhteiskunnasta on muuttunut kuudessa vuodessa levyn ilmestymisaikojakin ajankohtaisemmaksi, mutta uskottavalta levy ei kuulostanut ilmestyessään – eikä se kuulosta siltä vieläkään.” MITÄ?!? Ei kuullosta uskottavalta? Uskottavalta? Itse en usko levyn olevan tarkoituskaan kuullostaa uskottavalta gangsta räp levyltä, vaan poliittiselta kannanotolta. Onninen vertaa Julma-Henriä KC/MD-mafiaan, mikä on täysin naurettavaa miehethän painivat aivan eri luokissa. Eikä minulla ole mitään KC/MD-mafiaa vastaan, päinvastoin sieltä löytyy paljon omia suosikki räppääjiä. Minun mielestä mafian kaverit tekevät gangsta räppiä roolihahmojen takaa hieman kieliposkella meiningillä, kun taas Julma-Henri yrittää tuoda (toki myöskin hiihtopipon takaa) omakohtaisia (tai ei who knows) ongelmia esille ja saada ihmiset puhumaan.

Ja lopuksi vielä viimeiset lainaukset Julma-Henrin "gangsteri" räp levyltä: "Kanna niitä jotka tarvii tukea, (älä hylkää)." (Julma-Henri, 201206), "Täys maha ja vaimo riittää mulle, niinku ferrari ja malli sulle." (Julma-Henri, 121206) "Sä näät että kaikki ei oo hyvin, sun tulis avata syli eikä satuttaa enää." (Julma-Henri, 120107) I rest my case, thank you and good night!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti