sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

"Facebook peukku joka yltää Jemenii" (Aivovuoto)

Aivovuoto on Aivovuoto-yhtyeen vuonna 2013 Monsp Recordsin kautta julkaistu debyyttilevy. Bändissä sanoituksista vastaa räp-artisti Jodarok ja tuottajakaksikko K.V.N & Lobo tekevät biitit. Levyllä vierailee Shaka, JV, Kemmuru, Särre ja Kosola.

Kylläpä ovat miehet mielenkiintoisen levyn väkertäneet, sitä jaksaa kuunnella uudestaan ja uudestaan ja tuntuu että joka kuuntelu kierroksella sieltä avautuu uusia asioita. Levyn loppuessa olin hieman pettynyt, olisin halunnut vielä kuunnella lisää, mutta parempi liian lyhyt kuin liian pitkä. Levy kyllä pisti itseni ajattelemaan ja joutui oikeasti kuuntelemaan sanoja jos halusi Jodarokin sepustuksista saada selvää. Ja biitit, ai että tarvitseeko niistä sen enempää sanoa, mestariteoksia. Kyllä veljekset musiikkia osaa tehdä.

Musta ambulanssi feat. Shaka & JV biisin tausta on yksi suosikeistani, se korostaa lyriikoiden tuomaa vainoharhaista tunnelmaa. Biisin opetus on se, että pitäisi ottaa laput silmiltä ja tiedostaa mitä ympärillä tapahtuu.

Nyt on hyvä on todella ovelasti tehty. Ensimmäisen kerran kun kuulin biisin ilman sen enempiä sanoja ajattelematta, kuvittelin sen olevan rakkauslaulu ensimmäinen laini taitaa vielä olla "Oot ihana". Mutta muutaman kuuntele kerran jälkeen tajusin että biisin päähenkilö on palannut yhteen ex-naisystävän kanssa, mutta alkaakin pohtimaan onko se niin hyvä idea vaikka hänellä edelleen on tunteita naista kohtaan. “Hommat kärvähti palasin sun pauloihin rautoihin, me palattiin heti niihin kaunoihin” (Jodarok, Nyt on hyvä). Kun sitten lopulta tämä nainen lähetetään hitaalla veneellä Kiinaan. Au revoir.

Moukarimies kertoo tarinan korruptoituneesta poliisista, joka uskoo tekojensa olevan täysin oikeudenmukaisia. Biisistä on myös tehty hauska lyhyt elokuva.
 

Puhu mulle tuhmia-skitin tausta sai ainakin allekirjoittaneen hieman hämilleen, kun se pamahti kuulokkeista soimaan. Kumpikohan veljeksistä on peiton heilutus sessioillaan keksinyt, että tästähän saisi hyvän taustan biisiin.

Piilotajunnasta sylkee myrkkyy feat. Särre & Kosola on yksi parhaimmista ellei parhain biisi levyltä, jonka tulkinta onkin vähän hankalampi. Jodarokin verse alkaa aivan maagisella riimihirviöllä, kyllä monttu aukesi ensimmäisiä kertoja kyseistä biisiä kuunnellessa aluksi. Myöskin lukuisten harjoitusten jälkeen en siltikään saa kieltäni taipumaan kun kahteen ensimmäiseen sanaan asti, harmi. Tätä kirjoittaessa kerkesin jo kyseenalaistaa omaa älykkyystasoa, koska biisi ei meinannut aueta ei sitten millään tavalla, mutta tässä samalla sitä kuunnellessa se aukesi ainakin jollain tasolla. Särren piilotajuntaan on ainakin myrkkyä päässyt ku siellä luetellaan läpi hästägit facebook tykkäyksiin. Kosola vetää pisimmän korren ja räppää yhden parhaista verseistä koko levyllä. "Folio hattu päähä ja kuumottele totuut niin ettet saa omia silmiä suletuks" (Kosola, Piilotajunnasta sylkee myrkkyy). Ja sitähän tässä biisissä sanotaan, pitää hieman kyseenalaistaa kaikkea mitä media meille yrittää tuputtaa ja olla antamatta sen vaikuttaa meihin alitajuntaisesti.

Varteenotettavia lainauksia "Eikä se oo mun vika kun mies ei rehdillä työllä tässä maassa rikastu" (Jodarok, Raaka keikka kolme) "Jos saisin toivoo, pyytäisin ehkä tän et eläimet vois kaikki tehä poikasia keskenään" (Jodarok, Enemmayn) Hmm, ottiko Jodarokki juuri kantaa homoavioliitto-keskusteluun? Taisipa ottaa, arvostan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti